Ethics code: IR.IAU.URMIA.REC.1401.005
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
متن کامل [PDF 729 kb]
(452 دریافت)
|
چکیده (HTML) (813 مشاهده)
متن کامل: (622 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، آبان 1401، 884-869
تأثیر ضدافسردگی اسانس گیاه شاه اسپرغم بر برخی مدلهای تجربی افسردگی
در موش سوری
امیرخسرو نانکلی، سعید عباسیملکی،، قادر نجفی
دریافت مقاله: 23/01/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 07/03/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 09/08/1401 پذیرش مقاله: 11/08/1401
چکیده
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بسیاری از بیماریها از جمله افسردگی ایفاء میکند. از طرفی مطالعات قبلی، اثر آنتیاکسیدانی گیاه شاه اسپرغم را گزارش نمودهاند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر ضدافسردگی اسانس شاه اسپرغم در مدلهای حیوانی مدل افسردگی میباشد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، 84 موش به شکل کاملا تصادفی به 14 گروه ۶ تایی تقسیم شده و به شکل داخل صفاقی حامل (10 میلیلیتر/کیلوگرم)، فلوکستین (20 میلیگرم/کیلوگرم)، ایمیپرامین (30 میلیگرم /کیلوگرم) و اسانس شاه اسپرغم (5/12، 50، 100 و 200 میلیگرم/کیلوگرم) را دریافت نمودند. جهت ارزیابی پتانسیل ضدافسردگی از آزمون شنای اجباری و آزمون معلق ماندن دم استفاده شد. فعالیت حرکتی حیوان نیز با آزمون جعبه باز بررسی شد. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و تست تعقیبی Newman-Kelus تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: دوزهای 50 تا 100 میلیگرم/کیلوگرم اسانس در هر دو آزمون شنای اجباری و آزمون معلق ماندن دم سبب کاهش مدتزمان بیحرکتی میشوند (001/0p<). دوزهای 50 تا 100 میلیگرم/کیلوگرم شاه اسپرغم مدتزمان شناکردن را افزایش دادند (001/0p<). مدتزمان صعود کردن توسط هیچکدام از دوزهای اسانس افزایش معنیداری نیافت (05/0p>). همچنین هیچکدام از دوزهای اسانس سبب تغییر معنیدار در تعداد عبور از مربع و روی دوپا ایستادن در آزمون جعبه باز نشدند (05/0p>).
نتیجهگیری: اسانس شاه اسپرغم از اثر ضدافسردگی در موشهای سوری برخوردار میباشد. البته مطالعات بیشتری جهت تعیین مکانیسم عمل آن نیاز میباشد.
واژههای کلیدی: شاه اسپرغم، ضدافسردگی، آزمون شنای اجباری، آزمون معلق ماندن دم، موش سوری
مقدمه
افسردگی یکی از علل اصلی ناتوانی و بیماریها در دنیا میباشد. شیوع جهانی افسردگی و علائم افسردگی در دهههای اخیر رو به افزایش بوده، به طوری که شیوع آن در زنان بین 20 تا 25 و در مردان بین 7 تا 12 درصد در تغییر میباشد. علاوه بر خطر بالقوه خودکشی، افسردگی منجر به اختلال عملکردی میشود که بیماران، خانواده آنها و حتی جامعه را تحتتأثیر قرار میدهد [1].
امروزه، نتیجه درمان افسردگی در حد مطلوبی نبوده و عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی معمول و از طرفی واکنش آهسته و اثر بخشی درمانی نامناسب، سبب محدودیت مصرف این داروها شده است [2]. بنابراین استفاده از داروهای کم عارضه و به ویژه گیاهی (که از عارضه کمتری در مقایسه با داروهای سنتتیک برخوردار میباشند) از اولویتهای تحقیقاتی میباشد [3].
مطالعات قبلی نشان دادهاند که اغلب داروهای ضدافسردگی معمول مثل ضدافسردگیهای سه حلقهای (مثل ایمیپرامین) و دسته مهارکننده اختصاصی بازجذب سروتونین (مثل فلوکستین) با مکانیسم مونو آمینرژیک یا به عبارتی افزایش مقدار میانجیهای عصبی یا نوروترانسمیترها (مثل دوپامین، سروتونین و نورآدرنالین) در شکاف سیناپسی (در مغز) عمل میکنند [5-4]؛ بنابراین، داروها یا ترکیبات گیاهی که بتواند سبب افزایش میزان این نوروترانسمیترها شوند؛ میتوانند در درمان این بیماری سودمند واقع شوند [7-6]. علاوه بر این، یافتهها نشان دادهاند که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بسیاری از بیماریها از جمله افسردگی ایفاء میکند [8]، به طوری که استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدان یک رهیافت جدید در درمان افسردگی میباشد [9]. در تأیید این فرضیه، خود داروهای ضدافسردگی معمول (مثل فلوکستین) از خاصیت آنتیاکسیدانی برخوردار میباشند [10].
شاه اسپرغم، شاهسپران و یا شاه اسپرم با نام علمی Tanacetum balsamita (TB) یکی از گیاهان دارویی آذربایجان بوده که به ویژه در شهر مراغه رشد میکند. تابستانها رشد این گیاه خاتمه یافته و از عرق آن برای درمان دلدرد و دلپیچه استفاده میکنند.
گیاه شاه اسپرغم حاوی متابولیتهای ثانویه متعددی نظیر اسانسها یا روغنهای فرار، مشتقات فنیل پروپان، فلاونوئیدها، سزکوئی ترپن لاکتونها، تاننها و الیگوالمنتها میباشند. در این بین اسانس مهمترین ماده مؤثره این گیاه محسوب میشود. از مهمترین ترکیبات موجود در اسانس شاه اسپرغم میتوان به کارون (Carvone) و آلفا توجون (α-Thujone) اشاره نمود [11]. در مطالعات قبلی اثرات متعدد فارماکولوژیک از اسانس شاه اسپرغم از جمله خواص ضد درد، ضد التهاب، آنتیباکتریال و حتی آنتیاکسیدان آن را گزارش نمودند [13-11]. تاکنون مطالعهای در خصوص بررسی اثر ضد افسردگی اسانس شاه اسپرغم گزارش نشده است، ازاینرو هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ضد افسردگی اسانس شاه اسپرغم در آزمونهای رفتاری شنای اجباری (Forced swim test; FST) و معلق ماندن دم (Tail suspension test; TST) به عنوان مدلهای حیوانی افسردگی در موش سوری میباشد.
مواد و روشها
در این مطالعه تجربی که در سال 1400 انجام شد از 84 سر موش سوری نر بالغ آلبینو ۸ هفتهای و در محدوده وزنی 20 الی ۲۸ گرم استفاده شد. حیوانات از مرکز پرورش حیوانات دانشکده داروسازی ارومیه (ارومیه، ایران) تهیه شده و در شرایط استاندارد از جمله دمای 2±2۴ درجه سانتیگراد و دوره منظم روشنایی و تاریکی 12 ساعته و رطوبت حدود ۵۵ درصد نگهداری شدند. موشها بهجز زمان آزمون دسترسی آزادانه به آب و غذای تجارتی تهیه شده از شرکت جوانه خراسان (مشهد، ایران) داشته و از هر موش تنها یکبار استفاده شد. تمام آزمایشها در طی دوره روشنایی صورت گرفتند. در بررسی حاضر، تمام اصول اخلاقی و برخورد با حیوانات آزمایشگاهی مطابق قوانین حمایت و نگهداری از حیوانات آزمایشگاهی و بیانیههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه (با شماره کد اخلاقی: IR.IAU.URMIA.REC.1399.024) رعایت گردیدند.
در این بررسی، پودر ایمیپرامین هیدروکلراید و فلوکستین هیدروکلراید به ترتیب از شرکتهای داروسازی مرهم دارو (تهران، ایران) و دکتر عبیدی (تهران، ایران) تهیه شدند. اسانس شاه اسپرغم هم به شکل آماده از شرکت داروسازی گیاه اسانس دکتر سلیمانی (گرگان، ایران، Bath no:003 ) تهیه شد. در این مطالعه تمام داروها و اسانس بهصورت داخل صفاقی (Intraperitoneal; i.p.) و در حجم معین 10 میلیلیتر بر کیلوگرم به حیوانات تزریق شدند. جهت حل نمودن داروها و اسانس نیز به ترتیب از نرمال سالین ۹/۰ درصد شرکت داروسازی ثامن (مشهد، ایران) و تویین 80 (مرک، آلمان) با غلظت ۲ درصد استفاده شد [14].
در این مطالعه نیز از دستگاه کروماتوگرافی مدل 7890، 5975 (ساخت کمپانی Agilent آمریکا) مجهز به ستون موئینه H5-5MS استفاده شد. طول ستون دستگاه 30 متری، قطر داخلی 25/0 میلیمتری و ضخامت لایه 5/0 میکرومتری، حجم تزریق 1 میکرولیتری و گاز حامل هلیوم با سرعت جریان 1 میلیمتر در دقیقه و دمای محفظه تزریق 250 درجه سانتیگراد بود. برای شناسایی ترکیبات موجود در اسانس از زمان بازدارندگی (Retention time, RT) و راهنماییهای کتابخانه Wiley دستگاه کروماتوگرافی طیفسنج جرمی (Gas chromatography–mass spectrometry; GC/MS) استفاده شد. درصد نسبی هرکدام از ترکیبات تشکیل دهنده توسط سطح زیر منحنی در طیف کروماتوگرام محاسبه گردید [15].
در آزمون شنای اجباری کاهش مدت زمان بیحرکتی یا افزایش مدت زمان شنا کردن یا صعود کردن بهعنوان اثر ضد افسردگی در نظر گرفته میشود. حیوانات بعد دریافت داروها یا اسانس؛ به طور تکی در بشر 5 لیتری به مشخصات (8×12×25) که حاوی آب با دمای 25 درجه سانتیگراد بود؛ قرار داده شدند. در این آزمون قطع حرکات دست و پا بهعنوان مدت زمان بیحرکتی، حرکات دورانی موش در دور استوانه به عنوان مدت زمان شنا کردن و بالا رفتن حیوان از دیوارههای بشر به عنوان مدت زمان صعود کردن ثبت گردید. کل این آزمون 6 دقیقه بوده که 2 دقیقه اول را برای عادت حیوان به محیط در نظر گرفته و در 4 دقیقه رفتارهای فوق توسط کرونومتر (سیتیزن، ساخت ژاپن) بر حسب ثانیه و توسط فردی که هیچ آگهی به گروهها نداشت؛ ثبت شدند [16].
در آزمون معلق ماندن دم حیوان از پایههای فلزی به ارتفاع 70 سانتیمتر استفاده شد. بین دوپایه فلزی ریسمانی 50 سانتیمتری در امتداد طولی کشیده شد. دم موش توسط یکبند بسته شده تثبیت گردید. سپس آزمون با یک حرکت شدید موش آغاز شد. دنبال آن موش که از دم آویخته شده بود وقتیکه کاملاً بیحرکت، غیرفعال و بدون عکسالعمل میشد؛ مدت زمان بیحرکتی با کرونومتر بر حسب ثانیه ثبت شد. این آزمون نیز 6 دقیقه بوده که 2 دقیقه اول را برای تطابق حیوان به محیط در نظر گرفته و در 4 دقیقه بعد مدت زمان بیحرکتی ثبت گردید [17].
در آزمون جعبه باز (OFT Open-filed test;) جهت ارزیابی اثرات اسانس موردنظر بر رفتار حرکتی (Animal locomotion) همچون گشتن و راهرفتن؛ حیوانات به طور جداگانه در جعبهای به ابعاد ۶۰ در ۵۰ سانتیمتر و ارتفاع ۴۰ سانتیمتر و از جنس پلکسیگلاس قرار داده شدند. به این منظور تعداد عبور موشها از هر مربع و ایستادن بر روی پاهای خلفی توسط شمارشگر یا کانتر (KTRIO، ساخت آمریکا) ثبت گردیدند. مدت زمان این آزمون نیز 5 دقیقه بوده که 1 دقیقه آن را جهت عادت حیوان به محیط در نظر گرفته شد و در 4 دقیقه بعدی رفتارهای حیوان ثبت شدند [18].
در این مطالعه در مجموع 84 موش به شکل کاملاً تصادفی به 14 گروه ۶تایی بهقرار زیر تقسیم شدند:
گروه 1 (گروه کنترل منفی): حامل (نرمال سالین به همراه تویین 80) را با دوز 10 میلیلیتر بر کیلوگرم در آزمون شنای اجباری دریافت نمودند.
گروههای 2 و 3 (گروههای کنترل مثبت): فلوکستین و ایمیپرامین را به ترتیب با دوزهای 20 و 30 میلیگرم بر کیلوگرم در آزمون شنای اجباری دریافت نمودند.
گروههای 4 تا 7 (گروههای تحت درمان): دوزهای 5/12، 25، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس را در آزمون شنای اجباری دریافت نمودند.
گروه 8 (گروه کنترل منفی): حامل (نرمال سالین به همراه تویین 80) را با دوز 10 میلیلیتر بر کیلوگرم در آزمون معلق ماندن دم دریافت نمودند.
گروههای 9 و 10 (گروههای کنترل مثبت): فلوکستین و ایمیپرامین را به ترتیب با دوزهای 20 و 30 میلیگرم بر کیلوگرم در آزمون معلق ماندن دم دریافت نمودند.
گروههای 11 تا 14 (گروههای تحت درمان): دوزهای 5/12، 25، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس را در آزمون معلق ماندن دم دریافت نمودند. در این بررسی جهت صرفهجویی در تعداد حیوانات مصرفی حیوانات 5 دقیقه قبل از آزمون شنای اجباری تحت آزمون جعبه باز قرار گرفتند. همچنین مطابق مطالعات قبلی گروه فلوکستین و ایمیپرامین در این آزمون بررسی نشدند [19].
در هر سه مدل حیوانی (FST، TST و OFT) حیوانات ۳۰ دقیقه بعد دریافت داروها و دوزهای مختلف اسانس تحت آزمونها قرار گرفتند. در بررسی حاضر نحوه انتخاب دوز و روش تزریق دقیقاً بر اساس مطالعات قبلی ما و نویسندگان رجوع به منابع معتبر صورت گرفت [19، 11].
در مطالعه حاضر جهت تجزیهوتحلیل آماری دادهها از نرمافزار GraphPad نسخه ۹ و جهت ترسیم نمودارها از برنامهExcel سال 2016 استفاده شد. نتایج بهصورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین گزارش شده است. مقایسه دادهها با رعایت پیشفرضهای مربوطه با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Newman-Keuls صورت پذیرفت. جهت بررسی پیشفرضهای آنالیز واریانس یکطرفه، ابتدا آزمون نرمالیته باقیماندهها بهوسیله روش دآگوستینو - پیرسون (D’Agostino-Pearson) انجام گردید؛ سپس همگنی واریانسها با استفاده از آزمون بروان - فورسایت (Brown-Forsythe) بررسی گردید. نتایج نشان داد در تمامی آزمایشات باقیماندهها دارای توزیع نرمال بوده و اختلاف معنیدار بین واریانسها وجود نداشت (05/0p<). سطح معنی داری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
همانطور که در جدول 1 دیده میشود در مجموع 32 ترکیب (67/98 درصد) از اسانس شاه اسپرغم جدا گردید.
در این بین بیشترین ترکیبات موجود در این اسانس که 9/75 درصد ترکیبات معطر را به خود اختصاص میدهند به ترتیب شامل ترکیباتی همچون کارون (18/56 درصد)، آلفا توجون (75/15 درصد) و بتابیزابولون (97/3) میباشند. بقیه ترکیبات زیر 3 درصد در جدول 1 آورده شدند.
جدول 1- بررسی ترکیبات موجود در اسانس شاه اسپرغم با روش GC/MS
شماره |
نام ترکیب |
زمان بازدارندگی(دقیقه) |
درصد |
۱ |
Sabinene |
۵۹۶/۷ |
۳۳/۰ |
۲ |
2,6-Dimethyl-1,3,5,7-octatetraene, E |
۷۸۴/۸ |
۳۶/۰ |
۳ |
Cymene |
583/9 |
92/0 |
۴ |
l-Limonene |
77/9 |
46/1 |
۵ |
γ-Terpinene |
031/11 |
27/0 |
۶ |
α-Thujone |
153/13 |
75/15 |
۷ |
β-Thujone |
568/13 |
38/2 |
۸ |
trans-p-Mentha-2,8-dienol |
76/13 |
93/0 |
۹ |
Trans-Para-2,8-Menthadien-1-Ol |
403/14 |
91/0 |
۱۰ |
Isoborneol |
742/15 |
37/0 |
۱۱ |
4-Terpineol |
292/16 |
55/0 |
۱۲ |
p-Mentha-1(7),8-dien-2-ol, (+)-trans- |
156/19 |
00/1 |
۱۳ |
CIS-Dihydrocarvone |
195/17 |
21/1 |
۱۴ |
5-Isopropenyl-2-methylcyclopent-1-enecarboxaldehyde |
217/18 |
57/0 |
۱۵ |
carveol 1 |
۵۸/۱۸ |
۷۲/۰ |
۱۶ |
p-Mentha-1(7),8-dien-2-ol, (+)-trans- |
156/19 |
00/1 |
۱۷ |
Carvone |
955/19 |
18/56 |
۱۸ |
Carvacrol |
757/22 |
31/0 |
۱۹ |
trans-Caryophyllene |
199/27 |
22/0 |
۲۰ |
Germacrene D |
461/29 |
62/1 |
۲۱ |
β-Gurjunene |
949/29 |
28/0 |
۲۲ |
β-Bisabolene |
493/30 |
97/3 |
۲۳ |
δ-Cadinene |
929/30 |
30/1 |
۲۴ |
Trans-γ-Bisabolene I |
204/31 |
58/0 |
۲۵ |
(+) spathulenol |
631/32 |
30/0 |
۲۶ |
β-copaen-4α-ol |
631/32 |
30/0 |
۲۷ |
Farnesol |
328/34 |
21/0 |
۲۸ |
γ-Cadinene |
618/34 |
10/1 |
۲۹ |
t-Muurolol |
976/34 |
67/0 |
۳۰ |
1H-3a,7-Methanoazulene, octahydro-1,4,9,9-tetramethyl- |
035/36 |
87/0 |
۳۱ |
4-(2'-Ethyl-5'-phenyl-pyrrol-3'-yl)pyridine |
577/38 |
63/0 |
۳۲ |
Phytol |
63/46 |
29/0 |
|
67/98 |
|
|
|
|
|
RT: retention time
با توجه به نمودار 1 دوزهای 50، 100 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس شاه اسپرغم (001/0p<) به طور معنیداری سبب کاهش زمان بیحرکتی در FST یا به عبارتی اثر ضدافسردگی میشوند. فلوکستین و ایمیپرامین نیز در مقایسه با گروه کنترل سبب کاهش معنیدار بیحرکتی در موشها شدند (001/0p<). در این بین؛ فلوکستین و ایمیپرامین به طور معنیدار و قویتری از دوزهای مختلف اسانس سبب کاهش مدتزمان بیحرکتی شدند (05/0p<).